Намалете времето?

Намалете времето

Често ли ви се струва, че по цял ден си счупвате краката от тичане, а не свършвате набелязаното? Не се измъчвайте, просто следвайте трите ни съвета за управление на времето и ще видите как за нула време ще отмятате списъка си със задачи.

Вършенето на много неща едновременно е мит – не го правете!

Според изследванията, хората, които умеят да правят няколко неща наведнъж, са много малко. Ученият Дейвид Стрейър от университета в Юта наскоро проведе проучване, което показа, че само два процента от нас са способни да свършат няколко неща едновременно. Психологът Едуард М. Халоуел отива още по-далеч, като нарича изпълняването на много задачи наведнъж „митична дейност“. Мозъкът не може да се съсредоточи напълно, когато се захванем с няколко неща, нужно ни е много повече време, за да ги свършим, а и вероятността да сбъркаме е много по-голяма. Така че защо да губим ценно време в такива напразни упражнения? По-добре е да си направим списък и да се справяме с всяка задача поотделно.

Поставяйте си приоритети, не отлагайте

През 1941 г. мениджмънт консултантът и писател д-р Джоузеф Джуран разработва закон за управление на времето, който нарича „няколкото жизненоважни и многото маловажни“. Според теорията му трябва да дадем приоритет на 20% от задачите си, защото свършването им отнема 80% от времето ни, а за останалите 80% по-маловажни неща са нужни едва 20% от него. Да определите жизненоважните задачи, особено ако съвместявате Форевър бизнеса си с целодневна работа, е решаващо, за да съумявате да извличате максимума от всеки ден. Това означава, че трябва да сте дисциплинирани и първо да свършвате най-належащото, дори ако то не ви е най-интересно. Така че не отлагайте попълването на данъчната си декларация, за да смените цветовете в уебсайта си.

Почивката не е загуба на време

Невъзможно е да сте максимално продуктивни, ако сте преуморени и свръхнатоварени. Тони Шварц, главен изпълнителен директор и основател на Проект „Енергия“ (The Energy Project), който помага на компании да постигат устойчиви високи резултати, казва, че човешкият мозък може да се съсредоточи за около 90-120 минути без прекъсване, след което качеството на работата започва да се влошава. Необходима му е 20-минутна почивка, за да си възстанови енергията и концентрацията. „Значението на възстановяването се корени в психологията ни – пише Шварц в материал за „Ню Йорк Таймс“. – Човешките същества не са устроени да изчерпват енергията си непрекъснато. По-скоро сме създадени да пулсираме между изразходване и възстановяване на силите.“ Можете да сте в оптимална форма, само ако имате време за почивка и презареждане, така че редовните паузи са абсолютно задължителни за поддържане на добри нива на производителност през деня.